ASTROFOTOGRAFIE

Předchozí :: Domů :: Další

Obsah


Noční svítící oblaka
14. 7. 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noční svítící oblaka, ve zkratce NLC (NoctiLucent Clouds) jsou poměrně vzácný úkaz. Jedná se o mraky v horních částech mezosféry, tedy prakticky již v mezopauze, ve výšce okolo 80-85 km nad zemí. Jsou složené pravděpodobně z mikroskopických ledových částic. Objevují se pouze několik měsíců v období kolem letního slunovratu, kdy jsou i v noci svrchní části atmosféry nasvícené sluncem. Princip jejich vzniku není plně objasněn, zdá se, že se objevují v období minima sluneční činnosti, kdy je mezopauza v polárních oblastech nejchladnější.

Letošní (a moje první v životě) NLC se objevily již předchozí den, ale pouze ve velmi slabé míře a ani jsem je nestihl pořádně vidět, natož vyfotografovat. Druhý večer jsem již proto byl připraven, a jakmile se začalo stmívat, a objevil jsem první náznak, popadl fotobatoh, naskočil na kolo a uháněl na kopec jižně od Hradce. Cestou mi ještě volal Miloš Hroch, který je zjistil také, ale už jsem šlapal ke kopci. Po příjezdu na místo se ukázala následující podívaná. Mraky se už začínaly rýsovat proti tmavnoucí obloze:

Jak postupně obloha tmavla, byly čím dál výraznější a pomalu se přesouvaly od západu k východu:

Jak klesalo slunce stále hlouběji pod obzor, tak slábnul i jejich jas, ale zároveň tmavla i obloha, takže se mi to dařilo dohánět délkou expozice. Ve struktuře mraků byly vidět krásné podrobnosti většinou ve tvaru vlnek, které se pomalu přelévaly. Focení jsem zakončil před 23 hodinou (SELČ).

Doma jsem potom ze získaných snímků seskládal panoramata, která zachycují úhel okolo 140° od západu přes sever až po severo-východ. Verze ve vyšším rozlišení jsou k dipozici na kliknutí.

Údaje o snímku:

  • optika: Canon EF-S 10-22mm
  • fotoaparát: Canon EOS 20D nemodifikovaný
  • stativ: Velbon 2000V
  • datum: 14.7.2009
  • místo: Hradec Králové, severní svah kopce sv. Jana
  • podmínky: jasno

(c)1999-2012 Martin Myslivec          

NAVRCHOLU.cz