Zatmění Měsíce 28.9.2015

Údaje o snímku:
Optika: N300/1200mm, Televue Paracorr Type2
Kamera: Canon EOS 40D
Filtry: bez filtrů
Montáž: montáž vlastní konstrukce
Pointace: QHY5-II, Borg 77ED
Datum a čas: 28.9.2015, 04:38 SELČ
Expozice: 1s, 4s, 8s, 16s a 30sec, opakováno 3x
Místo: Běleč nad Orlicí - hvězdárna

Jediné letošní úplné zatmění Měsíce (a poslední do roku 2018) jsem plánoval zaznamenat jako časosběrnou sekvenci v celém jeho průběhu, snímanou jako HDR, pomocí Canonu EOS 40D na Newtonu 300/1370mm. Pro ten účel jsem si na PC do hvězdárny nainstaloval drivery na Canon 40D a do MaxIm DL jsem si připravil pro různé fáze zatmění různé sekvence expozičních časů, aby z nich následně šel udělat snímek, vypadající tak, jak vypadá zatměný Měsíc při pohledu do okuláru. Okolo půlnoci jsem začal snímat Měsíc ještě mimo zatmění, pro ověření, že vše funguje, jak má. Bohužel se objevil jeden problém. Na ovladači montáže jsem sice měl nastavenu korekci na pohyb Měsíce po obloze, ale bohužel, ovladač ji dělá pouze v RA. V DE mi tedy Měsíc pěkně pomalu utíkal. To by normálně až tak moc nevadilo, ale on byl díky své momentální maximální úhlové velikosti (tzv. superúplněk) v zorném poli opravdu dost natěsno, a nemohl jsem si dovolit skoro žádný pohyb.  Napadlo mě tedy na Měsíc pointovat. Vybral jsem si na jeho povrchu jasný kráter Aristarchus, který kupodivu velmi dobře posloužil jako "pointační hvězda".  Tím byl problém utíkání Měsíce vyřešen. 

Mezi tím dorazil i Miloš, který si rozbalil sestavu u mě na terase a chystal se také fotit. Bohužel, chvilku po jedné hodině se od Orlických hor začaly nasouvat mraky. Stihnul jsem ještě část polostínového zatmění, a pak už to byla jen bída s nouzí. Výsledkem tak byly místo pěkné sekvence postupu zatmění pouze občasné snímky Měsíce vždy nějakou dírou mezi mraky (mnohdy dokonce se zbytky mraků před kotoučem) a takto to pokračovalo několik hodin až do konce zatmění. Z celé noci jsem s velkou snahou stvořil pouze dva HDR snímky z úplné fáze, seskládané z různě dlouhých expozic, z části ovlivněných mraky, které zde můžete vidět.

Jednotlivé snímky jsou zregistrovány pomocí Registaxu a seskládány jako HDR v AdobePS, následně doostřeny pomocí waveletů a mírného doplnění jasové složky z fáze mimo zatmění (seeing mezi mraky byl dost bídný). Ručně jsou zkorigované některé nepřirozeně tmavé fleky po zbytcích mraků. Druhý snímek je pořízený stejným způsbem, asi o dvacet minut později, v další větší díře mezi mraky. Ostatní snímky jsou nepoužitelné, protože jich není pro daný okamžik celá sekvence a jsou hodně ovlivněné mraky.

Na dalších snímích je ještě Měsíc v úplňku mimo zemský stín a pro porovnání v polostínovém zatmění. V levém horním okraji je už vidět ztmavení povrchu.

Snímky jsou složeniny 100 a 42 expozic (snímání Měsíce v polostínu překazily mraky). Všechny snímky jsou seskládané a doostřené v Registaxu. Obě sady snímků jsou exponované stejně (1/500sec. na 100ASA) takže jasy jsou přímo porovnatelné.



Tento web popisuje moje současné aktivity v obalsti astronomie. Starý web s informacemi a snímky do roku 2012 naleznete na foto.astronomy.cz