Zatmění Slunce 20.3.2015

Údaje o snímku:
Optika: Lunt LS60THa DS50
Kamera: G1-2000 - Moravské přístroje
Filtry: H-alfa double stack 0.45Ä
Montáž: EQ6
Pointace: nepointováno
Datum a čas: 20.3.2015, 10:39 SEČ
Expozice: 10ms
Místo: Běleč nad Orlicí - hvězdárna

Dne 20. března 2015 došlo u nás na dlouhou dobu k poslednímu částečnému zatmění Slunce. Další bude až v roce 2021. Počasí pozorování úkazu přálo, tak jsem ráno vybavil děti nezbytnými potřebami (filtr a kukátko s Baader Astro Solar folií) a po jejich odchodu do školy jsem rozbalil sestavu na terase u hvězdárny. Původně jsem chtěl natáčet celý průběh zatmění, ale hned na začátku mne vypekla kamera. Ne a ne fungovat, pokus o snímání vždy skončil chybou. Tak jsem kameru zase odložil, s tím že žádná škoda, a že se jednou budu jenom dívat. Připojil jsem tedy místo kamery binohlavici, a pozoroval jak Měsíc pomalu ukusuje krásně kontrastní disk Slunce s filamenty a protuberancemi na okraji.  Po chvíli mi to nedalo a rozhodl jsem se, že kameru přeci jen zprovozním. Uvědomil jsem si, že mám asi staré drivery, ale nový SIPS (SW pro snímání). A to nedělalo dobrotu. Po aktualizaci driverů se vše rozběhlo, a tak jsem nasnímal zbytek zatmění. První snímek výše je z okamžiku chvilku před maximální fází zatmění, kdy bylo zakryto kolem 73% slunečního disku.

Na obrázku níže je sestava př snímání: Chromosférický dalekohled Lunt Solar Systems na montáži EQ6, kamera G1-2000, a historický IBM Thinkpad R40. Vedle leží binohlava Baader Maxbright se dvěma Televue Plossly 24mm, kterou jsem se díval.

Další snímek je vytvořený z deseti snímků z doby kdy již Měsíc opouštěl sluneční disk, zhruba v 11:32.  Na povrchu jsou vidět tmavé filamenty a malé světlé aktivní oblasti (flokule).  Vytvoření kontrastního snímku bylo trochu problematické. Snímal jsem rychlostí jeden snímek za sekundu, abych měl rozumné množství dat ke zpracování, a při použtí deseti snímků pro složení a doostření se již okraj Měsíce pohybem maličko rozmazal. Tvar okraje měsíčního disku je proto lépe vidět na videosekvenci neupravených snímků, která je níže pod obrázkem.

Videosekvence níže je přibližně 60x zrychlená oproti skutečnosti. Jednotlivé snímky videa jsou neupravené, takto byly vidět an notebooku a tak je nasnímala kamera. Je na nich vidět neklid vzduchu (seeing) a v závěru je sekvence trošku víc roztřesená, protože Měsíc zakryl část útvarů, na které byla v Registaxu prováděna registrace jednotlivých snímků. Světlejší pruh vlevo a vpravo ve snímku vznikl tím, že jsem musel kotouč Slunce v zorném poli v průběhu snímání trošku posouvat, aby mi nevylezl ze záběru, a pozadí jednotlivých snímků nebylo úplně černé. Při registraci snímků, aby Slunce stálo v obraze na místě, pak byly okraje doplněny černou barvou.

Pokud se video nepřehraje v prohlížeči, Zde je ke stažení videosekvence průběhu zatmění od 10:30 až do konce.

Po skončení zatmění jsem ještě udělal celkový záběr slunečního disku. Je složen ze sekvence 1000 snímků, pomocí Registaxu, a nakonec byl snímek doostřen a aplikován umělý flatfield pomocí PixInsight. 



Tento web popisuje moje současné aktivity v obalsti astronomie. Starý web s informacemi a snímky do roku 2012 naleznete na foto.astronomy.cz